"Gheorghe Mihoc-Caius Iacob" Institute of Mathematical Statistics and Applied Mathematics of
ROMANIAN ACADEMY
Institutul de Statistica Matematica si Matematica Aplicata "Gheorghe Mihoc- Caius Iacob" al
ACADEMIEI ROMANEGheorghe Mihoc (1906-1981).

Caius Iacob (1912-1992).

S-a nascut pe 7 iulie 1906 in orasul Braila. Licentiat in matematica in 1928, si-a luat doctoratul in 1934 cu teza Asupra proprietatilor generale a le variabilelor statistice independente
A fost profesor la scoala de Statistica, Actuariat si Calcul, la Academia Comerciala, sef al Catedrei de Calculul Probabilitatilor si Statistica Matematica la Facultatea de Matematica-Fizica a Universitatii din Bucuresti, rector al acestei Universitati, director general al Institutului Central de Statistica ai al Centrului de Statistica al Academiei Romane. In anul 1955 a fost ales membru corespondent al Academiei Romane iar in 1963 membru titular.
A intrat in istoria matematicii prin contributiile sale remarcabile in teoria probabilitatilor si aplicatiile ei, fiind autor a peste 180 de lucrari, studii si comunicari. A abordat teoria lanturilor Markov, dependenta cu legaturi complete si aplicatiile teoriei probabilitatilor in actuariat, statistica matematica si cercetari operationale. impreuna cu acad. Octav Onicescu este considerat ca intemeietorul scolii romanesti de teorie a probabilitatilor si statistica matematica, infiintand prima catedra de probabilitati din Romania si una dintre primele din lume.
Dintre lucrarile sale amintim: Calculul probabilitatilor, Tratat de matematici actuariale, Legea limita de probabilitate a numarului de iteratii de lungime data, Matematici aplicate in statistica (in colab,), Modele matematice ale asteptarii, Bazele matematice ale teoriei fiabilitatii, Tratat de statistica matematica. La acestea se adauga o serie de manuale pentru invatamantul liceal si superior.

S-a nascut pe 29 martie 1912 in orasul Arad. Licentiat in matematica in 1931, si-a luat doctoratul in anul 1935 cu teza Sur la determination des fonctions harmoniques conjugees par certaines conditions aux limites. Applications a l'Hydrodynamique sustinuta la Faculte des Sciences de l"Universite de Paris.
A fost profesor la Facultatea de Stiinte din Timisoara, la Facultatea de Stiinte a Universitatii din Cluj si la Facultatea de Matematica si Fizica a Universitatii din Bucuresti. In anul 1955 a fost ales membru corespondent al Acdemiei Romane iar in 1963 membru titular.
Caius Iacob a dat o serie de rezultate fundamentale in teoria jeturilor gazoase, a introdus notiunea de functie Green modificata, a dat metode noi de aproximare hodografica, a introdus profile aerodinamice noi cunoscute azi ca profile "Caius Iacob", este primul cercetator roman care abordeaza aerodinamica supersonica. A publicat peste o suta de articole si opt monografii. Dintre lucrarile sale amintim Sur un jet gazeaux, Sur un methode d'approximation en mecanique de fluides compressibles, Sur quelques proprietes de la fonction de Green, Introduction mathematique a la Meqanique des fluides, Matematici clasice si moderne (coordonator).
A initiat si organizat seria de manifestari stiintifice "Colocviul Anual de Mecanica Fluidelor si Aplicatiile ei Tehnice". Prin stradania sa in anul 1991 a fost infiintat Institutul de Matematica Aplicata al Academiei Romane care in anul 2001 a fuzionat cu Centrul de Statistica Matematica al Acdemiei Romane formand actualul Institut de Statistica Matematica si Matematica Aplicata.